Innan bygget och de första tankarna

Vi började uppgiften med att dela upp oss i möjliga grupper. Sedan tänkte vi att uppgiften skulle bli ett roligt grupparbete där vi fick lösa ett problem tillsammans. Alla i klassen blev tävlingsinriktade och det vart som en tävling

 i tävlingen. Vi resonerade även om vad det var för syfte med uppgiften och tänkte att den var inspirerad av problemen med nedskräpningen i haven, eftersom att den gick ut på att vi skulle samla in plast i vattnet ner i en behållare. När vi i vår grupp diskuterade våridéer och tankar, var några av våra första idéer att bygga en “tratt med pump”, “vortex” eller “racerbåt med arm”. Vi bestämde att våran robot skulle inspireras av idéen “racerbåt med arm”, vilken inte innehåller en racerbåt över huvud taget. Vi började med att göra några skisser:

 
 

Ideén som vi kom fram till skulle vara mest effektiv var att ha en robot med hjul som åker vid sidan av lådan som är fylld med vatten. Den efterliknar alltså inte en båt, eftersom att den inte flyter på vattnet, utan åker på sidan, mer som en bil. Roboten börjar med att fälla ner en arm för att sedan åka framåt och fångar bollarna. Armen dras då in i robotens lastutrymme och för med sig bollarna. På första skissen ser man roboten stå bredvid vattnet med en arm utfälld. Ideén på skisserna var att man skulle fälla ut en en arm som sedan förlängde sig men vi ändrade det sedan till en lång arm, för att det skulle bli mer stabilt. 

 

Andra grupper i klassen hade ideer som liknade varandra. Det var t.ex en arm som sträcktes ut och fångade upp bollarna, en arm med fisknät som åkte och fångade upp bollar och en liten arm som åkte runt hela baljan och fångade upp bollarna. Vi resonerade kring de andras idéer, men kom fram till att vi trodde mest på våran idé.

 

Kommentera här: